Selasa, 7 September 2010

CAHAYA.FM

Diberi pilihan lagi.. Dan pastinya,pilihan yang baik!

Pada dasarnya Islam mengharuskan hiburan kerana ia menjadi sebahagian daripada fitrah kehidupan manusia. Ini berdasarkan kepada hadis Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a yang bermaksud:

“Sesungguhnya Abu Bakar masuk kepadaku, sedang di sampingku ada dua gadis hamba daripada orang Ansar sedang menyanyi dengan nyanyian yang dinyanyikan oleh orang Ansar pada hari peperangan Bu’ath. Aku berkata, kedua-dua orang ini bukanlah penyanyi. Abu Bakar berkata, adakah di rumah nabi ini terdapat serunai syaitan? Sedangkan pada hari ini adalah hari raya idul fitri. Rasulullah bersabda, wahai Abu Bakar, sesungguhnya setiap kamu ada hari rayanya dan ini adalah hari raya kita.” (Riwayat Ibnu Majah)

Berdasarkan Hadis tersebut, nyatalah bahawa hiburan yang menghiburkan jiwa serta menenangkan hati diharuskan oleh Islam.
Ini dinyatakan oleh al-Syeikh Yusuf al-Qardhawi bahawa antara hiburan yang dapat menghibur jiwa, menenangkan hati serta menyedapkan telinga adalah nyanyian.
Hiburan nyanyian ini diharuskan oleh Islam dengan syarat ia tidak dicampuri kata-kata kotor, keji atau yang boleh memberangsangkan kepada perbuatan dosa.
(al-Halal wa al-Haram fi al-Islam, hal. 273).

Kadang-kadang,apa yang di dengar mungkin bawa sedikit sebanyak perubahan kepada diri kita.Cara hidup kita,serta pemikiran kita.

Mungkin kita biasa mendengar siaran IKIM.FM di corong radio.Pilihan utama,jadi pemangkin.
NASYID.FM, yang merupakan siaran online islamik pertama seumpama nya di negara kita.


Melangkah setapak lagi,ke arah Menjihadkan serta menyebar luas dakwah islamiyah buat agama kesayangan kita,islam.
Andai Nasyid.fm siaran online islamik pertama di malaysia,Cahaya.Fm pula siaran online pertama di Sabah.
Radio online internet berkonsepkan Islam yang memutarkan lagu-lagu nasyid sebagai hiburan dan ayat-ayat suci Al-Quran sebagai santapan rohani serta ceramah-ceramah agama sebagai santapan minda.
Siaran untuk menyampaikan mesej Islam dalam memperjuangkan Islam sebagai agama Allah. Siaran berterusan 24 jam tanpa henti dengan memutarkan lagu-lagu nasyid, bacaan ayat-ayat suci Al-Quran dan ceramah terpilih.
Ada masa tertentu yang mempunyai penyampai untuk berinteraksi dengan pendengar.

CAHAYA.FM ,demi masa..
Boleh didengari di , http://www.cahayafm.net/Dikendalikan oleh empat orang DJ.

Semoga saja keADAan wadah & medan ini,bawa kebaikan pada warga sabah khusus nya,serta kita semua yang islam bersaudara amnya.
Pilihan dan 'klik' ada di jari anda.. hehe

Tiada ulasan: