Ahad, 8 Mei 2011

AZAN Di Alunkan , BIDADARI DI 7 SYURGA MENANGIS


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“Barangsiapa azan selama dua belas tahun wajiblah baginya syurga dan ditulis untuknya dengan azannya itu pada setiap hari enam puluh kebajikan dan pada setiap iqamah pula tiga puluh kebajikan.”
(Hadis riwayat Ibnu Majah)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum wbt.
Apakah akan terjadi apabila orang azan atau iqamah seikhlas2 hatinya dan bukan kerana menunjuk nunjuk.


Azan apabila dialunkan dengan penuh ikhlas dan dan bukan nya untuk menunjuk-nunjuk, bidadari yang berada di 7 syurga akan menangis meraung kerana tidak pernah mendengar azan dan iqamah yg begitu ikhlas sekali.

Pernah dizaman Rasulullah SAW,bilal bin rabah telah dicabar oleh seorang pemuda yg begitu cantik suaranya,cabaran itu ialah azan dan iqamah,maka pemuda itu pun melaung kan azan dan iqamah,rasulullah saw mendengar laungan azan itu tetapi tidak mendengar bidadari menangis,itu kerana pemuda itu tidak ikhlas.Ini disebabkan kerana dia hanya hanya mahu menunjuk nunjukkan suaranya yang cantik dan merdu itu.
Apabila Bilal bin Rabah melaungkan azan dan iqamah,Rasulullah terdengar suara bidadari menangis kerana Bilal bin Rabah begitu ikhlas melaung kan azan.


Sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam:

Maksudnya: “Imam-imam itu dhumana (menjamin sembahyang makmumnya) dan orang-orang yang azan itu umana (amanah atas waktu sembahyang) maka Allah memberi petunjuk kepada imam-imam dan mengampunkan... orang-orang yang azan.”

(Hadis riwayat Ibnu Hibban)
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: 
“Muazzin-muazzin itu ialah orang yang paling panjang lehernya di hari qiamat.”
(Hadis riwayat Muslim)Semoga bermanfaat kepada  yang lain .
AZAN dalam GEREJA ?? kLik siNi

Tiada ulasan: