Terdapat ralat dalam alat ini

Jumaat, 15 April 2011

Menghalalkan yang haram???


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami Couple, Tapi Islamic Way"

Tak salah nak bercinta tapi biarlah cinta yang halal kerana cinta itu fitrah dan ia hadir tanpa dipinta...
Siapa kita untuk menghalang rasa cinta yang diberikan oleh Sang Pencipta Rasa Cinta...
Cinta yang halal  itu : NIKAH
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum wbt..
Salam jumaat ek.. Hari yang baik walaupun agak banyak keja sikit.. sempat juga nak mengentry.. Dy nak muhasabah diri pulak pasal sesuatu yang rasa nya dah jadi ISI dalam diri kita.
Bermula dengan saling berpandangan mata, kemudian turun ke hati. Kemudian mereka akan saling mengutus senyuman dan cinta mula berputik. Bila rasa dah cukup sedia, masing-masing mula ‘masuk line’. Ade yang berbalas-balas nota, bagi yang lebih ‘advance’, teknologi SMS digunakan. Tapi kan,zaman nie nak kenal guna pesbukkk je.. Kan2~ HEHE.. Akhirnya apabila dua insan berlawanan jantina ini sudah saling suka-menyukai, mereka akan mengisytiharkan ikatan percintaan mereka dan kemudian ber‘couple’.
In relationship pun bertukar kat pesbukk kan.. HEHEHE..
Couple.... jujur,seronok jugak lah bila bercouple nie.. HUHU


Dipendekkan cerita,dy terjumpa artikel ni kat group srikandi muslimah.Memula tengok tajuk rasa kelainan sikit.Bila dok baca.. HEHEHE.. Terasa plak diri nie.. =.='v



-----------------------------------------------------------------

Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.

Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.

"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...



-----------------------------------------------------------------



Niat tidak menghalalkan cara 


maka nya,harus lah kita menyediakan diri pada keadaan yang sepatut nya.. Takut-takut bila dah kena,baru nak nyesal.. kenapa??? Nak tau,  kLik siNi








p/s :
-Tiada istilah Kami Couple, Tapi Islamic Way"
-cinta halal itu hanya dengan pernikahan...
-kalau macam ni....... x leh lah ek??? erm~
-Terasa nya diri ini.... =.=''


7 ulasan:

Farhan Ibn Yahya berkata...

betul gak katanya...

~nsar~ berkata...

tak jumpa lagi la yang islamic way lagi.. yang tak halal way penuh melimpah...

mujahid berkata...

Farhan ibn yahya :
Mmg betul pun kan.. ades..
terasa jugak nie.. HEHE

mujahid berkata...

NSAR :
ada betul nya jugak pa yang dikata tuh..
yang non halal.. hari2 kita dapat tengok..
dy pun jahil jugak bab nie..
Harap diberi kesedaran lah.. HEHE

EJA berkata...

entry yg bagus..
salam eja nak tanya soalan kt abg ben klik la kalau setuju http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/04/nak-tanya-soalan-kt-ben-ashaari-kalau.html

mujahid berkata...

as salam...
terbaekkk soklan nya.. hehehe

ShahzCudin berkata...

Salam,
kapel ni da jd mcm trend plak skrg ni..